Zsada

Képgrafikusként a világ művészeteivel foglalkozom, de egészen más irányból mint ahogyan azt megszokhattuk. Ezen kívül műveimet teszem közzé az oldalon, melyekhez kritikát szívesen fogadok.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Feketén vagy fehéren?

Érdekes, hogy mennyi ember szeret fehér lapra rajzolni. Talán könnyebb mint feketére, de ha bárki is kipróbálja a feketére való rajzolást, szerintem hamar félre teszi jóidőre a fehér lapot. Hogy miért is?

1.: Adódik egy háttérszín, ami másabb mint edsdig volt
2.: Másabban kell árnyékolni (fordítva)
3.: és ami a leglényegesebb: A színesceruza színei sokkkal jobban "kidobódnak" a lapon, mint a fehéren. Szinte felélednek :).

Persze nem mindegy milyen ceruzát használunk, de félreértés ne essék, nem kell a legdrágább és legnevesebb színesceruzamárkát használnunk.Jómagam rendelkezem olyan ceruzakészlettel, amely 50 db-os és csak egy euróba került, ami nagyonn is KIVÁLLÓAN fog a lapra. Szóval vétel előtt jobb ha kipróbáljuk a színeket, én leginkább a kéket és a fehéret szokta, de a fehéret mindenképp, hiszen ezt a fehér lapon is lehet használni. Igen igen, lehet, méghozzá két szín eleveréséhez, vagy homályosításhoz. Próbálkozzunk mindennel, amivel csak lehe :)!

Színesceruza rajz 2010 cím nélkül - Győri Erzsébet (Zsada)

 

 

Színesceruzza rajz 2010 Boldogság címmel - Győri Erzsébet (Zsada)

 

Ötlet

Amikor elkezdtem tanulmányaimat az Óbudai Képzőművészeti Iskolában akkor az első órákon kaptunk egy feladatot, amit kezdésnek szántak, viszont szerintem nagyon jókis feladat volt. A feladat:

Rajzoljunk egy (vagy több) tárgyat egy hozzá teljesen idegen környezetbe. Szerintem egész jó kis feladat és ha még modanivalója sincs hírtelenjében az első ötletünknek, látványrqa még mindig nagyonis jó. Én magam csatoltam hozzá, de azt nem árlom el, hogy mit, erre qa nézőek kell rájönnie. Szóval ajrá, lássatok neki :)

Linómetszet 2011 Gondolkogó címmel - Győri Erzsébet (Zsada)

Első félévben készített tanulmányrajzaim

Bár nem mindegyik munkámat osztom meg, mert nem áll rendelkezésemre róluk fotóanyag, de amiről igen, azt most meg lehet nézni.

Sokan mondják, hogy nem szeretik a kockológiát, pedig sok tanulnivaló van benne és talá könnyebb is fejlődni általa, mint ha pl egyből egy akt rajzzal indítanánk. Szóval ha valaki belevágna, akkor mindenfélekép elsőnek a kockológiával kezdje és csak az után haladjon előrébb. Én ezt tudom javasolni.

A következő szint pedig a portrékészítés,majd ez után jöhet az akt rajzolás, amikor már tisztában vagyunk az anatómiai arányokkal (ezt később taglalom)

 

tusrajz

A tinta maga sokmindenre jó nem csak írásra. Pl viselkedhet úgy, mint az akvarell, és nagyon jó vonalrajzokat készíthetünk vele. Nagyon pontos és precíz. Tipográfiai munkákat is jól kivitelezhetünk vele különböző méretekben.

 

Még megvalósulatlan rézkarcterv tussal 2011 - Győri Erzsébet (Zsada)

Tusrajz 2010 "Az ember szerszáma, a szerszám embere" címmel - Győri Erzsébet

 

 

Még megvalósulatlan terv egy szerigráfiai nyomathoz (részlet) 2011 - Győri Erzsébet (Zsada)

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel a következő e-mail címen lehetséges a képekkel ill megrendeléssel kapcsolatban:

 

zsanizsanett@gmail.com

Figyelem!!!

Ha bárki meg akarja nézni nagyobb méretben a képeket, akkor a kurzort helyezze a képre, nyomja meg a jobb egérgombot és válassza ki a kép megjelenítését. Így a képet nagyobb állapotban is megnézheti, ha az le van kicsinyítve.

Montázs

"Eredetileg a képzőművészetben a XX. század elejétől alkalmazott technika, amelynek során már meglévő képeket és rajzokat illesztenek, szerkesztenek össze valamilyen új egységbe. Később a filmművészetnek vált elengedhetetlen elemévé a vágástechnika, amellyel korábban készített felvételekből lehet új filmrészleteket előállítani." (wikipédia)

 

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem sokszor volt olyan, hogy lapozgattam az újságot és valami kép akár ismeretlen emberről vag ismertről, akár tájról vagy állatról stb. megtetszett és kivágtam. Ezek előbb utóbb összegyűlnek szépen jócskán és van hogy fölhazsnálja az ember. Nos, ehhez a képhez nem épp ezekhet a kivágott kis figuráimhoz nyúltam, hanem céltudatosan kerestem olyan elemeket, amelyeket látni szerettem volna a papíron és nem csak kimondottan montázs kép, hanem kevert technika, hiszen a képeket kívül tust is hazsnáltam megalkotásához. Igazából ezt a képet csak én érthetem igazán, mert hozzám tartozik és Édesapám emlékéhez, de példaképp nagyon is jó felhozni ehhez a témához.

Egyébként remek technika és szórakoztató is egyben. Sok jó ötlethez tervként is nagyon jó és bármely technikába átvihető.

Linóleummetszet

"A linóleummetszet vagy linómetszet a fametszethez hasonló magasnyomású sokszorosító eljárás, az ilyen eljárással készült grafikai lap. A fadúc helyett 1895 körül próbálkoztak először a puhább, homogén szerkezetű anyaggal, a linóleummal. A sima linóleumlapra felvitt rajz alapján árokvésővel vájják ki azokat a részeket, melyek a nyomtatás során nem hagyhatnak nyomot a lapon." (wikipédia)

Tehát a linóleummetszet magasnyomásos eljárás. (Ezt később ismertetem)

A linómetszés számomra igen tetszetős technika és érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető.

Természetesen ez a technika is igényel tervezést, így azt ne hagyjuk ki.

Néhány linóleummetszetem: (plusz egy terv)

 

 

Terv és linónyomat 2011 Grimasz II. címmel - Győri Erzsébet (Zsada)

Linómetszet 2010 Vágjunk bele címmel - Győri Erzsébet (Zsada)

 

 

 

 

Tanulni..., tanulni..., tanulni... Tanulmányrajzok

Fontos megjegyeznem, hogy senki sem tökéletes. Mindenkinek vannak hibái, de senki sem reménytelen eset. A fejlődés érdekében fontos a gyakorlás és a folyamatos rajzolás. ezek nélkül a fejlődés szinte lehetetlen, bár vannak született zsenik, de aki nem úgy született még abból is lehet zseni, kicsit többb erőfeszíéssel.

A fejlődéhez sok tanulmányrajzot kell készítenünk, mint emberről, mint tárgyakról. A kroki lényeges egy dolog ( bár fontos megjegyezem itt, hogy én magam nagyon ritkán rajzolok krokikat, amit szégyellek is kicsit). Szóval a krokizástól vagy skicceléstől ne ijedjünk meg. Legjobb út a fejlődés alapköveit beszerezni általa. Hírtelen vonalak, amelyek határozottak alkotják a képet és előbb utóbb kifejlődik a végsőcél is.

Ne csüggedjünk ha tanulmányrajzaink elsőnek nem olyanok, amelyeket elvárnánk magunktól. Kezdjünk bele újra és újra amikor kedvünk van, majd ha már sok felgyűlik a mappánkban biztosan észre fogjuk venni, hogy mennyit is fejlődtünk. Nem mondom, hogy tanár nem szükséges hozzá, hogy fejlődjünk, mert ez nem igaz, de akár egy külső szemlélő őszinte szavaival is fejlődhetünk, ha tanárnak éppen nem áll módunkban megmutatni a munkánkat.

Szóval csak azt tudom mondani, hogy hajrá! Előre! Rajzoljunk egy kicsit.

 

Az én felődésem:

2006 körül készült színesceruza tanulmányrajz - Győri Erzsébet (Zsada)

 

2011-ben készült grafit tanulmányrajz - Győri Erzsébet (Zsada)

Akvarell

Ha már az előző bejegyzésben szóba került az akvarell, akkor beszéljünk kicsit róla. Igen jó technikának vélem én magam, hiszen gyors és nagyon szép képeket lehet vele létrehozni. Bár sokan pazarlásnak vélhetik, de jómagam úgy is szoktam alaklmazni mint egy sima temperát. Hogy miért? Mert színeiben teljesen más, mint a tempera. Sokkal üdébb és vidámabb színek jelennek meg a lapon száradás után. Erre példa egy olyan képem, mely az iskolámba a család témára lett tervként megalkotva. Sajnos nem lett átvíve képgrafikai technikába, de a terv maga számomra nagyonis tetszetős és egyedi grafikaként megállja a helyét.