Zsada

Képgrafikusként a világ művészeteivel foglalkozom, de egészen más irányból mint ahogyan azt megszokhattuk. Ezen kívül műveimet teszem közzé az oldalon, melyekhez kritikát szívesen fogadok.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Egy még megvalósulatlan terv

Az idei évben vizsgázom az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskolában (OXI-ban) és minden szaknak a vizsgára vannak ugyebár feladatai, melyeket minél előbb el kell, hogy készítsen. E feladatok közé tartozik:
- Önábrázolás (mely korábbi bejegyzésben megtekinthető, ámbár még nem teljes a sorozat)

-Határon túli népművészet bemutatása (E bejegyzés tartalma)

- Egy magyar költő művének illusztrálása (Weöres Sándor A teljesség felé kötet illusztrálását jelöltem meg. Még vázlatolás alatt áll)

 

Nos , akkor a Népművészeti feladat: Bár a kiválasztása nerm jelentett túl nagy gondot, mivel csak az inteneten lévő képekből informálódhattam, hogy egyes népművészetnek milyen jellegzetességei vannak, viszont a kiválasztás után mikor haza látogattam a könyvtárba igen sok időt eltöltöttem és észre vettem, hogy talán túl nagy fába vágtam a fejszét, de végül ez a gondolat elillant mikor megszületett a kép a fejemben. A kiválasztott határon túli magyar népművészet: Kalotaszeg

A kép megalkotásának pár fázisa:

 

Ezt a képet egyébként szerigráfiára (szitára) készítettem.... A nomtatásnál nem fekete színnnel szeretném lenyomtatni, de ha mégis, akkor egy barna flekket fogok rányomtatni, hogy enyhítse a fekete komorságát.... Képszerkesztővel elkészítettem a "fejemben kialakult képet" a nyomatról. Ez lett belőle: Reményeim szerint elfogadást nyer a terv és a tanároknak is tetszik majd.

Tanulmányrajzok

Erre a képre mindössze 2 óra volt.... Azért ilyen vázlatos "friss"

színes tanulmányrajz

önábrázolás (vázlatok és eredmény)

500

 

Vázlatok az önábrázolás szakmai vizsgafeladatra. Ebből mindössze kettőt sikerült megvalósítani és egy másik vázlatot, melyről még nincsen fényképes dokumentációm.

Rézkarcba "öntve":

Pitt tanulmány

Sorozat utolsó eleme (linóleummetszet)

Akvatinta

 

Akvatinta

 

 

Akvatinta

 

Nagyon jó és érdekes technikának tartom..... Egy olyan mélynyomásos technikáról van szó, melynél ugyan úgy viaszréteget viszünk fel a rézlemezre (csak por állagút) és fázisokban maratjuk a képünket.Fontos még itt megemlítenem, hogy a viaszréteg felhelyezése és melegítése, majd kihülése után egy percre érdemes a sajvba tenni a lemezt, hogy egy enyhe tónusértéket már alapból kapjon a képünk. A lemezt kájhacsőlakkal festjük, úgy, hogy azt a részt fedjük a lemezen, melyet nem szeretnénk, hogy a sav megmarjon. Elsőként a világos tónusokat fedjük haladva a sötétebb színek felé. A kájhacsőlakk megvédi a felületet attól, hogy a sav bemarrjon és a körülötte lévő részeket természetesen megmarja. Min den maratás egy percig tart és kb. 6 maratás után alakul ki a legsötétebb szín (természetesen itt lényeges a sav erőssége, de nálam a legsötétebb képrészlet 6 percig maródott). 

Remélem mindnet jól írtam le ... :) A kájhacsőlakkot egyébként ecsettel érdemes felvinni a lemezre.... én ezt úgy tettem, hogy minél inkább látszódjanak az ecsetnyomok, ami szerencsére sikerült is. 

Nyomatommal kapcsolatban: Sajnos csak egy nyomat készülhetett erről a lemzről, melyet nagyon sajnálok, mivel én is és a tanáraim is meg voltak elégedve az eredménnyel, de egy kisebb baleset révén a lemez sajnos megsérült..... így nem valószínű, hogy több nyomat fog majd készülni erről a lemezről, maximum egy újra elkészült hasonmásáról.
E végett is gondolkodtam a Magány címen....

Ez után természetesen ugyan úgy nyomtatjuk mint minden más mélynyomásos technikát

 

 

Magány, 2012, akvatinta 1/1 Győri Erzsébet (Zsada)