Maszkok az ősidőkben és napjainkban

(írta: Győri Erzsébet)

Farsangi maszk (kép forrása: http://www.gyula.olx.hu)

 

Elmondható, hogy szinte mindenki kedveli a farsangra készen kapott vagy keze álltal készített maszkokat és jelmezeket, amelyek a maszkot kiegészítik, de vajon tudjuk e, hogy már az őskorban is fontos szerepe volt  a maszknak? A maszkok használatának ideje már az őskorban elkezdődött és mai napig igen népszerű a viselete, bár igazi célja teljesen elveszett. Írásomban a maszok eredetét és használatának célját fogom bemuattni az ősidőktől egészen napjainkig.

barlangrajz (kép forrása: nyelvesztelen.blog.hu)

Az ősidőkből sajnos nem maradtak ránk tárgyi bizonyítékok a maszkokat illetően, de festmények annál inkább, amelyek bizonyítják létezésüket az ősidőkben is. Az ősemberek nemhogy lefestették a vadászatot mint ahogyan azt tudjuk is, hanem el is játszották azt a sikeres vadászat reményében. Ehhez a szertartáshoz maszkot is használtak a már levadászott állítok maradványaiból. Esetekben még a vadászaton is használtak becserkészés céljául maszkokat és egyéb kellékeket mint pl. magukra öltötték a már elejtett vadállat bőrét, így becserkészve az újat.

Tutanhamon halotti maszkja (kép forrása: www.parameter.sk)

Mindenki számára ismert az egyiptomi halotti maszk Tutanhamoné, de vajon tudjuk, hogy a maszk maga mit is szolgált? Egyes feltevések szeirnt a halotti maszk arra szolgált, hogy a visszatérő lélek megtalálja testét, de mások szerint a halotti maszkot más törzseknél arra használták, hogy mikor megemlékeztek a halottról egy neki rendezett szertartáson akkor a maszkot felrakták és eljátszották a halott szerepét. E törzseknél még ide fűzném, hogy a maszk viselőjét megvétte a halottaktól is hitük szerint.
Egyiptomban egyébként kezdetekben fa maszkokat késztettek és ezt bevonták valamilyen festékanyaggal.

A görögöknél, hogy az anyagnál maradjak leginkább fémből készült maszkokat alkottak, amelynek pontos anyaga arany vagy ezüst volt. Ilyen maszk pl. az agamennon maszkja

Agamennon maszkja ( kép forrása: www.nekemeztsugjaathen.blogspot.com)

A görög művészetben kezdetekben maszkos rituálékat tartottak, majd a ritusok szerepe csökkent, de a maszkoké nem. Megjelentek az első színházi előadások, versenyek és vele együtt maszkok szerepe is tovább élt.

A maszk latin elnevezésű szó = personal, amely jelentése személyiség. Ha bele gondolunk, hogyha valaki felvesz egy maszkot, akkor az teljesen elhagyja az akkori énjét é egy újjá változik. Az arcunk magunk vagyunk, de ha ezt elfedjük, akkor gátlásainkat levetkőzzük és teljes egészében önmagunk lehetünk, vagy pedig egy telejesen másik személy, akivé válni akarunk a maszk által. Velencében kezdetekben mikor még a maszk nem a karneválok része volt és a társadalom megoszlott, akkor e jó tulajdonságát a maszknak (, hogy bárkik lehetünk) erőteljesen kihazsnálták. A gazdagok lentébb kerülhettek megszólás nélkül az alsóbb rétegekhez és fordítva, a szegény sorsu polgárok a nemesi rangú személyek körébe kerülhettek zok szó nélkül.

 

Maszkok még:

 

indián maszk jáde kőből (kép forrása: wikipedia)

Tlaloc azték isten maszkja ( következő bejegyzésben részletesebben taglalom a Tlaloccal kapcsolatos ismereteimet)

Görög színházi maszkok (kép forrása: www.sdt.sulinet.hu)

Terrakotta maszk főniciai településről

 

 

...Folytatás később