A Colosseum

A Flavius amfiteátrum néven is ismert épületet 72-ben a Flavius dinasztia kezdte el építtetni.  A hatalmas építményt körülbelül 10 év alatt építették fel és nagyjából fél évszázadon használták, mindez után pedig a középkorban házakat és templomokat is építettek a belsejébe. Érdekes feltételezés még, hogy a 14. században az Orsini és Colonna család engedélyt kapott a Colosseumból építőanyag elhordására. Így kerülhetett valószínűleg a Vatikán és a Római falak anyagába építőanyag a Colosseumból. Az hosszú idők elteltével nagyon sokat pusztult az épület, de mind máig mondhatjuk, hogy fennmaradt Róma egyik legbecsesebb jelképeként.

Feltevések szerint 4 építész szervezte a munkálatokat mely színeinek árnyalatnyi különbségein is látszik a Colosseumon. Építéséhez tufát, travertinot, téglát és cementszerű kötőanyagot használtak.

A hatalmas, 188x156 méter alapterületű és 48,5 méter magasságú épület, központja az aréna avagy küzdőtér[1] pedig 76x44 méter és négy emeletből áll amely 50.000-75.000 embert tudott befogadni. Az első épületet dór, a másodikat ion és a harmadik – és negyedik emeletét korinthoszi oszlopok tartják. Az első-, második- és harmadik emeleten boltívet, a negyediken pedig ablakokat alakítottak ki melyeket féloszlopok és pilaszterek tagolják

Tetején kb. 240 gerendát rögzítettek a falba amelyre ráfeszült a hatalmas vászontető a nézőközönség védelmére.

Az ellipszis alakú épület formája tulajdonképpen a görög színházakig vezethető vissza, mivel két egymással szembeni színházról van szó, azaz amphriteatrum <=körszínház>

A Colosseum épületének fontossága az alkalmazott megoldásokban jelentős mintsem hatalmas méreteiben.[1] A küzdőtér alatt a játékokat támogató földalatti folyosórendszert, kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki (vadállatok ketrecei, raktárak, szerszámok, emelők, amelyek segítségével az aréna szintjére juttatták fel a vadállatokat).

Az aréna és az azt körülvevő fal között szervízalagút található, fülkékkel. A fülkék funkciója mind a mai napig bizonytalan, számosan úgy gondolják, hogy íjászok várakoztak ott, akik további védelmet nyújtottak és védték a nézőközönséget a vadállatoktól. Mások szerint latrinák voltak, néhányan vízzel elárasztott területnek vélik, amely plusz védelmet jelentett a vadállatok ellen. Ezeket a fülkéket azonban csak a negyedik gyűrűn elhelyezett bejáratokon keresztül lehetett megközelíteni.( http://www.zmne.hu/Forum/05elso/colosseum.htm)