Zsada

Képgrafikusként a világ művészeteivel foglalkozom, de egészen más irányból mint ahogyan azt megszokhattuk. Ezen kívül műveimet teszem közzé az oldalon, melyekhez kritikát szívesen fogadok.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Tanulni..., tanulni..., tanulni... Tanulmányrajzok

Fontos megjegyeznem, hogy senki sem tökéletes. Mindenkinek vannak hibái, de senki sem reménytelen eset. A fejlődés érdekében fontos a gyakorlás és a folyamatos rajzolás. ezek nélkül a fejlődés szinte lehetetlen, bár vannak született zsenik, de aki nem úgy született még abból is lehet zseni, kicsit többb erőfeszíéssel.

A fejlődéhez sok tanulmányrajzot kell készítenünk, mint emberről, mint tárgyakról. A kroki lényeges egy dolog ( bár fontos megjegyezem itt, hogy én magam nagyon ritkán rajzolok krokikat, amit szégyellek is kicsit). Szóval a krokizástól vagy skicceléstől ne ijedjünk meg. Legjobb út a fejlődés alapköveit beszerezni általa. Hírtelen vonalak, amelyek határozottak alkotják a képet és előbb utóbb kifejlődik a végsőcél is.

Ne csüggedjünk ha tanulmányrajzaink elsőnek nem olyanok, amelyeket elvárnánk magunktól. Kezdjünk bele újra és újra amikor kedvünk van, majd ha már sok felgyűlik a mappánkban biztosan észre fogjuk venni, hogy mennyit is fejlődtünk. Nem mondom, hogy tanár nem szükséges hozzá, hogy fejlődjünk, mert ez nem igaz, de akár egy külső szemlélő őszinte szavaival is fejlődhetünk, ha tanárnak éppen nem áll módunkban megmutatni a munkánkat.

Szóval csak azt tudom mondani, hogy hajrá! Előre! Rajzoljunk egy kicsit.

 

Az én felődésem:

2006 körül készült színesceruza tanulmányrajz - Győri Erzsébet (Zsada)

 

2011-ben készült grafit tanulmányrajz - Győri Erzsébet (Zsada)

Mezztinto

A Mezzotinto (borzolásos) technika rövid ismertetése:

"A borzolás vagy mezzotinto, hántolómodor tónusos rajzok reprodukálására használható mélynyomású grafikai eljárás. A rajz kialakítása a sűrűn telepontozott, felborzolt felületű fémlemez sötéten nyomtató felületéből a világosabbnak szánt részek lehántolásával, visszanyomásával, sáberezésével történik" (wikipedia)

Eszköze egy acékés, amely a himbavas. Ezzel pontokat ejtünk a lemez teljes területén kereszt irányban és csillag (x) irányban egyenletesen, majd visszasimítjuk a kívánt kép szerint.

A echnika jó oldala, hogy fotószerű nyomatokat készíthetünk vele, viszont hátulütője, hogy ha rézlemezre dolgozunk akkor a nyomatás példányszáma kb 20 lap és nagy fizikai energiát igényel a lemez előkészítése (felborzolása)

Próbalemezre készített noymatomon is látszik, hogy milyen irányokban és milyen módon pöttyözi a lemezt a himbavas.

Közeli kép egy kész nyomatról, a "köszönöm..." c mezzotintos technikával készült munkámról.

Győri Erzsébet (Zsada) - Köszönöm... (mezzotinto)