Zsada

Képgrafikusként a világ művészeteivel foglalkozom, de egészen más irányból mint ahogyan azt megszokhattuk. Ezen kívül műveimet teszem közzé az oldalon, melyekhez kritikát szívesen fogadok.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Sorozat utolsó eleme (linóleummetszet)

fotó és linó 2

Készen lett a fotó linó. Most viszont az eszközökről is szeretnék néhány képet megosztani Veletek, nem csak a kész munkáról. Egyébként a nyomtatás végezetével mikor is a tanárom rábólintott, hogy igen, jó lesz, utána mondta, hogy miért is ne lehetne sorozat belőle. Úgyhogy most ezen dolgozom, de hamarosan majd azokat is megosztom, viszont egyenlőre csak maradjunk az eredeti felállásban: A kertre készült első munka és képek néhány eszközről.

 

A kimetszett linó

 

A  festékfelvívő henger

 

A spakli, mellyel a festéket szedjük ki és keverjük össsze krétaporral, festék.

 

Végezetül a kész munka/munkák -Győri Erzsébet (Zsada)

 

 

 

 

fotó és linó

Multkorában, mikor is kikaptuk a feladatot, hogy készítsünk alkotásokat (4db-ot) kert címmel, akkor kicsit megrökönyödtem, hogy mit is, hiszen annyira egyértelmű mit lehetne, de én azt nem akartam, valami egészen mást... végül persze a tanár felvilágosítást adott, hogy maga a kert lehet akár a tenger is, mert lehet a része annak vagy bármi más. Ez már kicsit megnyugvást adott ici-pici lelkemnek... Majd kiötlöttem valamit, hogy romos épületet fogok alapon ábrázolni, a többit pedig majdcsak kiötlöm. Fölmentünk a másik tanárral az irodába, hogy kinyomtassunk egy fotót, amelyet az iskolától nem messze egy "építményszerűségről" készítettem (igen romos állapotában). Végül míg a tanárnő kutatta a képet, meleste a többit is amelyet készítettem és kiválasztott még egyet, melyre ráhunyorítva azt  mondta: "nem akarod ezt megcsinálni linóba?"... Mivel eléggé pepecs ember vagyok, úgy gondoltam miért is ne(kép lenn). Bár nem gondoltam vvolna, hogy annyit elidőzök felete mint amennyit, de még midnig nem adtam föl és készülődöm vele. 
Bejegyzés lényege: Elő a fényképezőgéppel és fotózzatok, lehet épp a legjobb alkotásodat fogod lefotózni, vagy a kép maga segítségül szolgál hozzá.

 

Linórészlet - Indigóval felvitt terület adja mjd a fekete felületet és természetesen a "fehér" (barna) részeket ki kell metszeni. Mivel eléggé nagy felületről van szó (A4-es maga a lennyomat mérete) így jobbnak láttuk a mintát magát linóval felvinni a felületre és úgy hozzálátni a munkálatokhoz.

 

A fotóm

Ötlet

Amikor elkezdtem tanulmányaimat az Óbudai Képzőművészeti Iskolában akkor az első órákon kaptunk egy feladatot, amit kezdésnek szántak, viszont szerintem nagyon jókis feladat volt. A feladat:

Rajzoljunk egy (vagy több) tárgyat egy hozzá teljesen idegen környezetbe. Szerintem egész jó kis feladat és ha még modanivalója sincs hírtelenjében az első ötletünknek, látványrqa még mindig nagyonis jó. Én magam csatoltam hozzá, de azt nem árlom el, hogy mit, erre qa nézőek kell rájönnie. Szóval ajrá, lássatok neki :)

Linómetszet 2011 Gondolkogó címmel - Győri Erzsébet (Zsada)

Linóleummetszet

"A linóleummetszet vagy linómetszet a fametszethez hasonló magasnyomású sokszorosító eljárás, az ilyen eljárással készült grafikai lap. A fadúc helyett 1895 körül próbálkoztak először a puhább, homogén szerkezetű anyaggal, a linóleummal. A sima linóleumlapra felvitt rajz alapján árokvésővel vájják ki azokat a részeket, melyek a nyomtatás során nem hagyhatnak nyomot a lapon." (wikipédia)

Tehát a linóleummetszet magasnyomásos eljárás. (Ezt később ismertetem)

A linómetszés számomra igen tetszetős technika és érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető.

Természetesen ez a technika is igényel tervezést, így azt ne hagyjuk ki.

Néhány linóleummetszetem: (plusz egy terv)

 

 

Terv és linónyomat 2011 Grimasz II. címmel - Győri Erzsébet (Zsada)

Linómetszet 2010 Vágjunk bele címmel - Győri Erzsébet (Zsada)