Zsada

Képgrafikusként a világ művészeteivel foglalkozom, de egészen más irányból mint ahogyan azt megszokhattuk. Ezen kívül műveimet teszem közzé az oldalon, melyekhez kritikát szívesen fogadok.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

tusrajz

A tinta maga sokmindenre jó nem csak írásra. Pl viselkedhet úgy, mint az akvarell, és nagyon jó vonalrajzokat készíthetünk vele. Nagyon pontos és precíz. Tipográfiai munkákat is jól kivitelezhetünk vele különböző méretekben.

 

Még megvalósulatlan rézkarcterv tussal 2011 - Győri Erzsébet (Zsada)

Tusrajz 2010 "Az ember szerszáma, a szerszám embere" címmel - Győri Erzsébet

 

 

Még megvalósulatlan terv egy szerigráfiai nyomathoz (részlet) 2011 - Győri Erzsébet (Zsada)

Montázs

"Eredetileg a képzőművészetben a XX. század elejétől alkalmazott technika, amelynek során már meglévő képeket és rajzokat illesztenek, szerkesztenek össze valamilyen új egységbe. Később a filmművészetnek vált elengedhetetlen elemévé a vágástechnika, amellyel korábban készített felvételekből lehet új filmrészleteket előállítani." (wikipédia)

 

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem sokszor volt olyan, hogy lapozgattam az újságot és valami kép akár ismeretlen emberről vag ismertről, akár tájról vagy állatról stb. megtetszett és kivágtam. Ezek előbb utóbb összegyűlnek szépen jócskán és van hogy fölhazsnálja az ember. Nos, ehhez a képhez nem épp ezekhet a kivágott kis figuráimhoz nyúltam, hanem céltudatosan kerestem olyan elemeket, amelyeket látni szerettem volna a papíron és nem csak kimondottan montázs kép, hanem kevert technika, hiszen a képeket kívül tust is hazsnáltam megalkotásához. Igazából ezt a képet csak én érthetem igazán, mert hozzám tartozik és Édesapám emlékéhez, de példaképp nagyon is jó felhozni ehhez a témához.

Egyébként remek technika és szórakoztató is egyben. Sok jó ötlethez tervként is nagyon jó és bármely technikába átvihető.

Linóleummetszet

"A linóleummetszet vagy linómetszet a fametszethez hasonló magasnyomású sokszorosító eljárás, az ilyen eljárással készült grafikai lap. A fadúc helyett 1895 körül próbálkoztak először a puhább, homogén szerkezetű anyaggal, a linóleummal. A sima linóleumlapra felvitt rajz alapján árokvésővel vájják ki azokat a részeket, melyek a nyomtatás során nem hagyhatnak nyomot a lapon." (wikipédia)

Tehát a linóleummetszet magasnyomásos eljárás. (Ezt később ismertetem)

A linómetszés számomra igen tetszetős technika és érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető.

Természetesen ez a technika is igényel tervezést, így azt ne hagyjuk ki.

Néhány linóleummetszetem: (plusz egy terv)

 

 

Terv és linónyomat 2011 Grimasz II. címmel - Győri Erzsébet (Zsada)

Linómetszet 2010 Vágjunk bele címmel - Győri Erzsébet (Zsada)

 

 

 

 

Akvarell

Ha már az előző bejegyzésben szóba került az akvarell, akkor beszéljünk kicsit róla. Igen jó technikának vélem én magam, hiszen gyors és nagyon szép képeket lehet vele létrehozni. Bár sokan pazarlásnak vélhetik, de jómagam úgy is szoktam alaklmazni mint egy sima temperát. Hogy miért? Mert színeiben teljesen más, mint a tempera. Sokkal üdébb és vidámabb színek jelennek meg a lapon száradás után. Erre példa egy olyan képem, mely az iskolámba a család témára lett tervként megalkotva. Sajnos nem lett átvíve képgrafikai technikába, de a terv maga számomra nagyonis tetszetős és egyedi grafikaként megállja a helyét.

 

Előkészülés

A tanáraim és sokan másk is azt mondják, hogy a jó munkához tervezés kell... Próbálkozom betartani a szabályt, bár nem mindig megy....., mindig valami kész munka lakúl ki a lapon és a tervezet csak a fejemben létezik. Nem modnom, hogy ez rossmunkamenet, de azt sem, hogy jó. Mindenesetre meg van mindenkinek a munkamenete, amit sajátjának érezhet. Nekem ez a tervezés:

Akvarellel készült "terv" a Remény c. lágyalap nyomathoz (2011), Győri Erzsébet (Zsada)

Remény (lágyalap technika) 2011 Győri Erzsébet (Zsada)

Szintén egy akvarell terv és a kész nomyat Kötelék címmel (2011) - Győri Erzsébet (Zsada)

 

 

További tervek:

 

 

Akvarell technika Való-remény címmel (2011) - Győri Erzsébet (Zsada)

Akvarell technika A Múzsa címmel (2011) - Győri Erzsébet (Zsada)